Halu vaikuttaa ajoi Kreetan ICT-alalle

Oululainen Kreetta Kronqvist päätyi ICT-alalle hieman vahingossa. Kirjoitettuaan ylioppilaaksi vuonna 2010 välivuodet veivät hänet muun muassa asiakastyöhön ja hallinnollisiin tehtäviin.

– Huomasin työssä, että on paljon tehottomia ja toimimattomia rajapintoja sekä käyttöliittymiä, jotka eivät olleet käyttäjäystävällisiä. Ajattelin, että näille pitää tehdä jotain.

Kreetta pyrki – ja pääsi – Oulun yliopistoon opiskelemaan tietojenkäsittelytiedettä. Maisteriksi hän valmistui vuonna 2017. Nyt 28-vuotiaalle on kertynyt jo reilun kahden vuoden kokemus projektipäällikön työstä Bittiumin Oulun-toimipisteellä.

Monipuolista suunnittelu- ja yhteistyötä

Kreetan työnkuva koostuu projektien vetämisestä, aikataulujen ja budjettien pyörittelystä sekä yhteistyöstä niin oman tiimin ja johdon kuin asiakkaiden kanssa.

– Työskentelen ohjelmistorobotiikan parissa. Tarjoamme asiakkaille ohjelmistorobotiikkaratkaisuja, esimerkiksi prosessien automatisointeja, Kreetta kuvailee.

Projektipäällikön työssään Kreetta nauttii eniten siitä, että saa tehdä tiimityötä mukavien ihmisten kanssa. Bittiumista Kreetta kiinnostui, sillä se on iso suomalainen yritys, jossa on paljon monipuolista osaamista.

– Täällä on paljon mahdollisuuksia ja laaja-alaisuutta, Kreetta painottaa.

Lisäksi työn arvoa nostaa se, että projekteissa tehdään asioita, jotka auttavat tehostamaan muiden ihmisten työntekoa.

– Kun ei tarvitse huolehtia rutiineista, ihmisten aika jää arvokkaampaan työhön. Sitä kautta teemme mukavia mieliä ihmisille.

Naiset, rohkeasti mukaan ICT-alalle

Kreetta Kronqvist kuuluu työpaikallaan vähemmistöön. Bittiumin vajaasta 700 työntekijästä 12 prosenttia on naisia. Kreetta ei ole omalla urallaan törmännyt ennakkoluuloihin. Sekä työkaverit että lähipiiri ovat suhtautuneet häneen positiivisesti ja kannustavasti.

– Jos jollain on ajatus, että ICT-ala on pelkkää yksin tehtävää työkone-elämää, niin se ei pidä paikkaansa. Tämä on paljon muutakin kuin koodaamista. Suunnittelu ja kommunikointi niin työkavereiden kuin asiakkaiden kanssa on iso osa työtä.

Kreetta näkee työntekijöiden moninaisuuden vahvuutena.

– Usein naisilla ja miehillä on erilainen tapa miettiä ja lähestyä asioita. Yhteistyössä pystytään hyödyntämään erilaisia näkökulmia, hän muistuttaa.

– Alan kehitys on käsittämättömän nopeaa ja täynnä mahdollisuuksia, on hienoa saada olla osana sitä. Tällä alalla pääsee vaikuttamaan kehitykseen, ja tekemään koodauksen lisäksi paljon muutakin, kuten suunnittelutyötä ja testaamista. On myös paljon työtehtäviä, joissa tarvitaan hyviä kommunikaatiotaitoja, esimerkiksi projektinveto, hän korostaa.