Ohjelmistoarkkitehdin työtä ajaa luovuus

Oulussa ohjelmistoarkkitehtina Elektrobit Automotive Finlandilla työskentelevän, musiikkia harrastavan Tero Maijalan työ pohjautuu miehen omien sanojen mukaan vahvasti luovuuteen.

– Tässä työssä pystyn ottamaan itsestäni kaiken irti minkä voin ja hyödyntämään laajaa, yli 15 vuoden kokemusta ICT-alalta.

Elektrobit on kansainvälinen ja maailmanlaajuinen autoteollisuuden ohjelmistoratkaisujen tuottaja. Oulussa yritys kehittää innovatiivisia ohjelmistotuotteita globaaleille autoteollisuuden markkinoille ketteriä menetelmiä hyödyntäen. Yrityksen työntekijät työskentelevät tiiviisti johtavien autonvalmistajien ja brändien kuten BMW, Ferrari, Ford ja VW kanssa sekä muiden Volkswagen Groupin brändien kanssa.

Maijala suunnittelee yrityksessä ohjelmistoja autoihin ja toimii tiiminsä arkkitehtina.

– Vuonna 2017 lähdin haastamaan itseäni. Koska autopuolen työt kiinnostivat, niin päädyin Elektrobitille. Työ vaati paljon uusien asioiden opettelua, mutta koen sen virkistävänä. Näin pääsen haastamaan itseäni sekä kehittymään ammattilaisena.

Sinustako ohjelmistoarkkitehti?

Maijala näkee ICT-alan työllistymismahdollisuudet Oulun seudulla erinomaisena.

– Haluan kannustaa hakijoita siihen, että aina kannattaa haastaa itseään ja mennä oman mukavuusalueen ulkopuolelle. Uuden oppiminen vie eteenpäin ja pitää kiinnostuksen yllä.

Nykyisen työpaikan hakeminen ei ollut Maijalalle mikään itsestäänselvyys. Ensin hän epäröi hakemuksen lähettämistä, mutta jälkeenpäin hänen ei ole tarvinnut katua päätöstään.

– Työnhakijana sitä usein pohtii, että pystynkö tuohon tai tuohon, eivät ne minua kuitenkaan palkkaa ja niin edelleen. Työpaikkailmoitusten osaamisvaatimuksia ei kannata pelästyä. Minusta hakijana vaan pitää heittää verkkoja vesille. Varsinkin silloin, kun tietää mitä haluaa tehdä, niin antaa mennä vaan!

Myös Elektrobitin HR-asiantuntija Kaisa Juntunen pitää Oulun ICT-alan työllistymismahdollisuuksia positiivisina.

– Paikkoja on auki enemmän kuin tekijöitä on vapaana.

Elektrobitille on Juntusen mukaan palkattu pääsääntöisesti ohjelmistoalan asiantuntijoita, sekä kokeneempia että junior-tason ohjelmoijia omien ohjelmistotuotteidensa kehitykseen ja asiakasprojekteihin.

– Uusia henkilöitä tarvitaan useisiin ohjelmistokehityksen rooleihin kuten projektipäällikön, testausinsinöörin ja ohjelmistosuunnittelijan tehtäviin.

ICT-ala antaa paljon

Tero Maijala puhuu ICT-alasta pelkästään positiiviseen sävyyn.

– Kouluja käydessä minulla oli visio, että minusta tulee ”isona” koodari. Kyllä tämä ala on silti antanut paljon enemmän, kuin osasin odottaa. Alan monipuolisuus on kasvattanut minut nykyiseen työhöni Elektrobitillä.

Maijala näkee autoteollisuudessa paljon hyvää tulevaisuuden kannalta, sillä ohjelmistojen määrä autoissa kasvaa koko ajan.

– Koen, että automaailma on jonkinlaisessa murroksessa. Tällä alalla on hyvät tulevaisuuden näkymät, ja haluan olla mukana luomassa uusia automaailman innovaatiota. Teen näin myös oman arvovalintani, minkä parissa haluaisin työskennellä esimerkiksi kymmenen vuoden päästä.