Oulun ICT-ala on pitänyt Attilan Suomessa jo parikymmentä vuotta

Romaniasta kotoisin oleva Attila Nagy, 44, on asunut Oulussa jo 20 vuotta. Hän on koulutukseltaan elektroniikkainsinööri.

– Minut soitettiin Suomeen töihin yritykseen nimeltä Hantro Products Oy. Tuohon aikaan oli pulaa IT-alan työntekijöistä Suomessa, sillä kaikki halusivat työskennellä Nokialla.

Yritys myytiin yhdysvaltalaisomistukseen vuonna 2007, ja muutaman vuoden päästä tästä Nagy muutti yrityksen perässä Yhdysvaltoihin töihin. Perhesyistä hän kuitenkin palasi Ouluun parin vuoden ulkomailla olon jälkeen, jolloin alkoi hänen ensimmäinen työttömyyskautensa.

Tätä kesti pari kuukautta, kunnes Nagy sai taas alalta töitä. Hän kohtasi työttömyyden kuitenkin uudelleen vuonna 2019, jonka seurauksena päätti perustaa oman ICT-alan yrityksen Ouluun.

– Aluksi minua vähän jännitti perustaa oma yritys, kun olin kuitenkin työskennellyt monta vuotta muiden palveluksessa. Keskustelin paljon entisten työkavereiden kanssa asiasta, jotka olivat myös perustaneet oman yrityksen, ja päätin ottaa riskin.

Riskinotto kannatti, ja syksyllä 2019 Nagyn yritys, Finn HLS Oy, näki päivänvalon. Yritys tarjoaa digitaalilogiikkasuunnittelua käyttäen korkean tason abstraktiota (HLS, high level synthesis).

– Yhtiöni suunnittelee tuotteet siten, miten asiakas ne haluaa, Nagy linjaa.

Yrittäjyys luo vapautta

Nagyn mielestä paras asia yrittäjyydessä on vapaus tehdä mitä haluaa. Hänen ei myöskään tarvitse opetella uusia asioita IT-alalta välittömästi.

– Haluan olla yrittäjä ja hyödyntää taitojani HLS:n parissa. Totta kai tällä alalla on oltava valmis oppimaan uutta, mutta sen aika ei ole nyt heti.

Työnhakijana ollessaan Nagy hyödynsi eniten te-palvelut.fi-sivuston työpaikkahakua.

– Sain heiltä toki myös sähköpostitiedotteita, joissa kerrottiin työpajoista paikallisten ICT-yritysten kanssa.

Nagy kehuu TE-toimistoa aloittelevan yrittäjän kannalta.

– Se on hyvä juttu, että voin olla ilmoittautuneena työttömäksi työnhakijaksi neljän kuukauden ajan, vaikka perustaisin oman yrityksen. Nyt olen kuitenkin täysipäiväinen yrittäjä, joten en ole enää työtön.

Oulun ICT-ala voi hyvin

Yksi syy Nagyn muuttoon Yhdysvaltoihin aikoinaan oli se, että tuolloin Oulussa ICT-ala ei voinut kovin hyvin.

– Kun sitten parin vuoden jälkeen palasin takaisin Ouluun, monet pienet alan yritykset alkoivat jälleen avata oviaan. Nykyään ICT-alan tilanne näyttää hyvältä Oulussa, mies kertoo.

Nagyn mukaan Oulussa on paljon ICT-alalla töitä, mutta paikkoja on haastavaa täyttää, sillä niihin halutaan erikoisasiantuntijoita.

Tulevaisuus näyttää Nagyn mielestä positiiviselta omalta ja alan kannalta.

– Toivottavasti yritykseni pärjää ja kaikki menee hyvin.